Gezonde doelen stellen voor je business.

Yes! Je hebt je eigen business opgezet, je kan werken waar en wanneer je wilt, hoeft aan niemand verantwoording af te leggen en bent vrij om te doen wat jij wil. Toch? Ondernemen kan in eerste instantie als DE uitkomst klinken, maar levert voor veel vrouwen uiteindelijk meer stress op dan plezier. Na een hele dag hard werken lijkt het alsof er niks uit je handen is gekomen en al snel stapelen de taken zich op en zit je meer uren achter je computer dan toen je nog voor een baas werkte. Je klaagt dat je geen vrije tijd meer hebt om al die leuke dingen te doen waar je zo naar uitkeek en verliest het plezier wat je had toen je passie nog een hobby was.

Tijd om iets te veranderen! Door gezonde doelen te stellen hou je jezelf op het juiste pad én hou je voldoende tijd over om al die dingen te doen waar je zo naar uitkeek.

Maak je doelen SMART

Dit klinkt meteen ontzettend zakelijk en serieus, maar je zult zien dat wanneer je jouw doelen SMART maakt, ze opeens een stuk haalbaarder zijn. We hebben ze allemaal, binnenkort wil ik €10.000 omzetten. Van de zomer zou het fijn zijn als ik dit project af heb, zodat ik meer vrije tijd heb.

Drie keer raden wanneer je deze doelen gaat halen. Juist, nooit. Of in ieder geval niet wanneer je ze eigenlijk had willen halen.

Door voor jezelf op papier te zetten wat je wanneer af wilt hebben, zo specifiek mogelijk, kun je naar het doel gaan toewerken in kleine stapjes.

SMART dus. Maak je doel Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdsgebonden.
Een mooi voorbeeld is: Op 1 Juni 2019 heb ik €5.000 omzet gedraaid. Het doel is specifiek (omzet), meetbaar (je bankrekening of boekhouding), acceptabel (€5.000 voelt als iets wat haalbaar is), realistisch (ik WEET dat ik dit kan behalen) en tijdsgebonden (1 juni 2019).

Zodra je een SMART doel hebt opgeschreven kun je gaan nadenken hoe je dit doel gaat behalen en in kleine stapjes naar de einddatum toewerken.

Piece by piece

Toen ik tien jaar geleden begon met het programmeren van mijn eerste grote projecten zag ik vaak door de bomen het bos niet meer. Er moest een nieuwe game komen, maar wat ik daar allemaal voor moest doen wist ik vaak niet. Ik begon maar ergens en met veel vallen en opstaan bereikte ik uiteindelijk, veel te laat, mijn einddoel. Ik leerde al snel om mijn taken in kleine stukjes op te breken. Tegenwoordig heb ik voor nieuwe projecten een standaard vel papier klaar liggen met alle kleine taken die ik moet doen om bij het einddoel te komen.

Een doel kan vaak behoorlijk groot voelen en je misschien zelfs een beetje buikpijn geven. Diep van binnen weet je dat het haalbaar is, maar waar moet je beginnen?

Door je doel in kleine stukjes op te breken lijkt het opeens allemaal helemaal niet zo groot en heftig meer. Stel dat je bijvoorbeeld als doel hebt om aan over 5 dagen je eerste blog online te plaatsen, dan zouden dit je kleine doelen zijn:
– Onderwerp bedenken
– Research doen
– Pakkende titel bedenken
– Blog schrijven
– Beeldmateriaal verzamelen
– Blog online plaatsen
– Blog delen via social media

Door elke keer één klein doel aan te gaan, kom je ongemerkt, zonder stress, tot je hoofddoel.

Volg je gevoel

Niets zo vervelend als werken tegen je zin in. Je weet dat je een bepaalde taak moet doen, maar je voelt h’m gewoon echt niet. Urenlang zit je op je pen te kauwen en naar je scherm te staren, zonder dat er iets nuttigs op papier komt. Trust me, been there done that. Mijn favoriet was uren door Facebook scrollen.

Niet alleen wordt je er absoluut niet gelukkig van als je iets tegen je zin in doet, het kost je waarschijnlijk ook nog eens veel meer tijd om de taak gedaan te krijgen. Voel je vandaag helemaal niks voor een onderdeel van je takenlijst? Morgen weer een dag!

Je zult zien dat, hoe meer je op gevoel gaat ondernemen, taken je steeds makkelijker af gaan en je veel meer gedaan krijgt in dezelfde tijd.

Zo werkte ik tot een paar maanden geleden vaak zo’n 60 uur per week. Of naja, ik deed alsof ik werkte. Ik had het idee dat ik als ondernemer wel moest. En dus deed ik mijn best om druk te zijn, terwijl mijn echte taken lagen te verstoffen omdat ik nergens zin in had. Toen ik de knop omzette en alleen nog maar ging werken als ik zin had en me goed voelde vlogen de weggestreepte taken me om de oren. Het resultaat: ik haal al mijn doelen met gemak.

Wees lief voor jezelf

Het is geen schande als je een doel niet op tijd haalt. Vaak zie ik ondernemers gefrustreerd achter de computer zitten om toch vandaag dat ene doel nog te kunnen halen. Nog even snel een actie eruit waarmee ze hun kennis voor veel te weinig geld verkopen, om dat omzetdoel maar te halen. Geforceerd een nieuwsbrief schrijven, omdat ze deze maand wilden starten met elke week een nieuwsbrief. Dit levert je niks op.

Al deze acties doe je vanuit je hoofd en vanuit een tekort en zullen je dus niks opleveren, behalve nog meer stress en drama.

Een tijdje geleden vroeg een business buddy mij waarom ik altijd van die moeilijk haalbare doelen had. Mijn antwoord? Omdat ik liever een doel niet haal, dan een doel veel te makkelijk haal. Het is helemaal niet erg als je een doel niet haalt, als je jezelf maar hebt uitgedaagd om buiten je comfort zone te gaan.

Dus, zet dat ene doel. Dat doel waar je kriebels van in je buik krijgt, waarvoor je uit je comfort zone moet om h’m te bereiken. Maak het doel zo SMART mogelijk zodat je weet wat je van jezelf verwacht en voel welke acties jij kan en wil nemen.

Ik ben benieuwd, welk doel kan jij deze maand voor jezelf stellen? En wat kan jij anders doen?canva

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gezonde doelen stellen voor je business.

door Wendy tijd om te lezen: 4 min
0