Module 1: Hosting en url

Daar gaan we!

Oké! Ben je er klaar voor? Welkom bij module 1 van de training ‘Bouw je eigen WordPress website in 1 dag’! In deze module gaan we aan de slag met de basis van je website, namelijk de domeinnaam en hosting.

In deze module behandelen we de volgende thema’s:

– Wat is een domeinnaam en hoe kies je de juiste voor jouw bedrijf.
– Hoe kies je het juiste hostingpakket voor jouw website.
– Het afsluiten van een hosting contract.
– Wordpress installeren

Wat is een domeinnaam en hoe kies je de juiste voor jouw bedrijf.

Om een website te beginnen heb je een domeinnaam nodig. Een voorbeeld van een domeinnaam is wendyvenema.nl. Je domeinnaam wordt aan je website gekoppeld, zoals je in de adresbalk hierboven ziet.

Het meest voor de hand liggende is om je bedrijfsnaam als domeinnaam te registreren, maar soms is het voordeliger om voor een andere domeinnaam te kiezen. Bijvoorbeeld als:

– Je bedrijfsnaam erg lang is. Hoe korter de domeinnaam hoe beter.
– Je bedrijfsnaam niet genoeg zegt over wat je bedrijf doet. Bijvoorbeeld: Anne’s Advies en Coaching
– De domeinnaam al beset is of zelfs gebruikt wordt door de concurrent.
– De spelling van je bedrijfsnaam lastig is waardoor bezoekers typfouten kunnen maken.

Een goede domeinnaam is kort, eenvoudig, uniek, zoekmachinevriendelijk en specifiek.

Tips voor het kiezen van de beste domeinnaam.

1. Extensie
De meest voorkomende extensie in Nederland is vanzelfsprekend de .nl extensie. Ga je met je bedrijf alleen aan de slag met Nederlandse klanten, dan raad ik je aan vooral te kiezen voor een .nl extensie. Ga je internationaal werken dan kun je kiezen voor een .com of .eu extensie.

Tegenwoordig komen er steeds meer “aparte” extensies beschikbaar, zoals .shop, .me, etc, maar deze extensies doen vaak af aan je geloofwaardigheid en je professionele uitstraling. Bijna iedereen gaat er van uit dat je domeinnaam op .nl eindigt, dus dit is het eerste wat ze zullen intypen als ze je website opzoeken.

Uiteraard geldt dit niet als je bedrijf zich richt op een andere markt, bijvoorbeeld België. Dan kies je het beste voor een .be extensie.

2. Spelling
Zorg dat je een domeinnaam kiest die niet op verschillende manieren getypt kan worden. Mocht je bezoeker moeite hebben met spellen, dan wil je niet dat ze fouten kunnen maken tijdens het intypen van je domeinnaam.

3. Lengte
Hoe korter hoe beter. Je domeinnaam is makkelijker te onthouden, sneller in te typen en beter door te geven aan andere mensen.

4. Geen streepjes
Ik raad mijn klanten altijd aan om te kiezen voor een domeinnaam zonder streepjes. Vaak onthouden bezoekers niet waar het streepje ook alweer stond of dat er uberhaupt een streepje in de domeinnaam zat. Maar erger is nog dat je concurrent de domeinnaam zonder streepjes kan inpikken en zo al je bezoekerskan afpakken.

Uiteraard zijn er genoeg bedrijven die streepjes in hun domeinnaam gebruiken, maar probeer dit dan niet als hoofddomein te gebruiken.

5. Zoekwoorden
Kies voor een domeinnaam waar zoekwoorden in voorkomen waar je op gevonden wilt worden. Stel je verkoopt sport kleding, dan is het belangrijk dat je het woord ‘sportkleding’ in je domeinnaam verwerkt.

Hoe kies je het juiste hostingpakket voor jouw website.

Er zijn ontzettend veel verschillende hosting pakketten te vinden. In het volgende hoofdstuk ga ik je helpen met het afsluiten van een hosting pakket bij MijnDomein.nl, maar we gaan ons nu eerst verdiepen in de mogelijkheden.

Standaard WordPress websites zijn gelukkig niet heel zwaar. Ga je er allerlei modules aan toevoegen, of een pagina met honderden PDF of foto downloads dan zal je website al snel een stuk zwaarder worden en zul je voor een duurder pakket moeten kiezen.

Er zijn een aantal dingen belangrijk wanneer je een hostingpakket afsluit:

-Voldoende schijfruimte (minimaal 10GB)
– E-mail inbegrepen
– Meerdere PHP versies beschikbaar
– Ongelimiteerd dataverkeer (is tegenwoordig overal de standaard)
– Databases (minimaal 1)
– WordPress installer

Het laatste punt wat ik er persoonlijk erg belangrijk vind t bij het kiezen van een hostingpartij is de klantenservice. Er zijn ontzettend veel hostingpartijen te vinden, maar niet allemaal zijn ze net zo behulpzaam als je een probleem hebt met je website. Een goede helpdesk en snel contact zijn wat mij betreft dan ook een pré.

Het afsluiten van een hosting contract.

Oké! Tijd om een hosting contract af te sluiten als je deze nog niet hebt. Ik raad al mijn klanten aan om voor een contract met mijndomein.nl te gaan. Dit is een relatief goedkope partij met een fijne service voor beginnende ondernemers.Het afsluiten van een hosting pakket is zo gedaan, bij MijnDomein ben je binnen een half uur in de lucht.

Op de website van mijndomein kun je links in het vak je domeinnaam invoeren.

Kies hier bijvoorbeeld voor mijnbedrijfsnaam.nl en klik op het zoek icoontje.

In de vervolgstappen op de website wordt je door het proces heen geholpen om je eerste hostingpakket aan te schaffen.

In stap 2 raad ik je aan te kiezen voor de optie webhosting. In dit pakket vind je alles wat je nodig hebt om je eerste website te bouwen.

Na registreren en betalen ontvang je een mailtje met daarin de login gegevens van jouw mijndomein account. Bewaar deze goed, want die hebben we in de volgende stap nodig.

WordPress installeren

Na het aanschaffen van jouw domeinnaam en hostingpakket is het tijd om WordPress te installeren. Dit doen we met een simpele klik via de webhosting die je hebt gekozen. Ook hier nemen we mijndomein weer even als voorbeeld.

Heb jij gekozen voor een andere hostingpartij? In de FAQ of support vind je vaak een duidelijke uitleg hoe je WordPress installeert op jouw hosting.

In mijndomein ga je binnen je account naar de aangekochte domeinnaam en klik je op het plusje om alle opties te tonen. Klik op instellingen naast het kopje webhosting.

Binnen webhosting kies je voor websitebeheer en klik je op het pijltje naast de juiste domeinnaam. Kies in het volgende scherm voor software.

Binnen de software pagina zie je vier verschillende opties om te installeren. Scroll helemaal naar beneden voor WordPress en klik op het pijltje.

Bijna klaar!

Het enige wat je nu nog hoeft te doen is het wachtwoord van je account in te voeren en te kiezen voor de grote oranje knop installeer. Zodra WordPress is geïnstalleerd ontvang je hier een bericht van.

In de e-mail die je ontvangt zul je een gebruikersnaam en wachtwoord vinden, sla deze goed op, deze heb je nodig om in te loggen in je eigen website!

Je WordPress website staat nu op je eigen domeinnaam. Ga maar eens naar je domeinnaam, waarschijnlijk zie je iets wat hierop lijkt:

Zoals je ziet is er een werkende website geïnstalleerd met een gratis thema van WordPress zelf. In de volgende module gaan we aan de slag met je eigen website.