Module 3: WordPress de basis

We zijn alweer aangekomen bij module 3. Als het goed is heb je in de vorige modules een hosting pakket aangevraagd, een WordPress omgeving geïnstalleerd en alle teksten geschreven die op je website gaan komen. Mocht je hier nog vragen over hebben dan kun je altijd je vraag in de Facebook groep stellen.

In deze module gaan we aan de slag met de volgende thema’s:

– Inloggen bij WordPress
– Hoe werkt WordPress
– Permalinks aanpassen
– Widgets, de sidebar en footer

Inloggen bij WordPress

Hoe werkt WordPress

Na het inloggen kom je terecht op je Dashboard. In het begin zal dit er een beetje ingewikkeld uit zien, maar je zal er snel genoeg aan wennen. De meeste opties die je ziet zul je niet hoeven gebruiken :-]

Laten we even door de belangrijkste onderdelen heen lopen:

Aan de linkerkant van de pagina zie het WordPress menu. Via dit menu kun je alles aan je website uitbreiden, aanpassen en onderhouden.

De twee belangrijkste onderdelen die je nodig gaat hebben voor het bouwen van je website zijn:

– Berichten. Bij dit onderdeel kun je nieuwe blog berichten maken (met een WYSIWYG editor, dit werkt hetzelfde als bij Word)
– Pagina’s. Hier kun je eigen pagina’s voor op je website aanmaken. Pagina’s zoals contactpagina diensten pagina en over mij pagina.

Deze twee onderdelen zullen in een volgende module uitgebreid worden besproken. Zodra we aan de slag gaan met het thema zul je ook te maken krijgen met de onderdelen thema’s en plugins. Hier gaan we later dieper op in.

Het leren werken met een nieuw systeem is altijd even spannend en je zult de eerste paar uur het gevoel hebben dat je niet weet hoe het werkt en niet weten wat je precies aan het doen bent.  Geen probleem, dit is volkomen normaal! De snelste manier om WordPress te snappen is door er gewoon mee aan de slag te gaan. Uiteraard ga ik je daarbij helpen.

Maak je ook niet druk als het niet meteen lukt om de website precies zo te bouwen als je voor ogen hebt. Het komt echt goed. Neem de tijd om te wennen aan het systeem en vertrouw erop dat je steeds beter gaat snappen hoe alles werkt.

In de komende hoofdstukken gaan we wat dieper in op de belangrijkste onderdelen voor we verder gaan met de volgende module waarin we een thema gaan installeren.

Permalinks aanpassen

Widgets, de sidebar en footer

Dat was het voor deze module. We hebben nu de basis van WordPress onder controle, tijd om een thema te gaan installeren!