Module 4: Design je website

Yes! Het is tijd voor het echte werk! Je weet nu hoe de WordPress omgeving eruit ziet en je hebt je installatie klaar staan om hem in te gaan richten naar je eigen wensen. In deze module gaan we aan de slag met het design, oftewel het uiterlijk, van je website.

We gaan aan de slag met de volgende thema’s:

– De keuze tussen een gratis en betaald thema
– Gratis thema kiezen en installeren
– Het instellen van een gratis WordPress thema

De keuze tussen een gratis en betaald thema

Er zijn op dit moment duizenden gratis WordPress templates en nog meer uitgebreidere premium WordPress themes. De meeste gratis thema’s zijn gebouwd door webdesigners die willen oefenen met WordPress of het als marketingmiddel gebruiken om hun betaalde thema’s en diensten te verkopen.

Dit betekent dat de meeste gratis thema’s niet van hele hoge kwaliteit zijn. Ze zijn prima als je bijvoorbeeld een persoonlijke blog wil maken en weinig budget hebt, maar komen vaak niet heel professioneel over. Toch zijn er tegenwoordig ook meer dan genoeg professionele gratis thema’s te vinden als je goed zoekt.

Aangezien dit de eerste keer is dat je een website in WordPress gaat bouwen raad ik je aan om met een gratis thema te starten. Heb je het systeem beter onder de knie kun je altijd de overstap nog maken naar een betaald thema Betaalde thema’s bevatten vaak erg veel extra’s waardoor je door de bomen het bos niet meer ziet als je net start. Onderaan deze module heb ik een extra module toegevoegd waarin ik uitleg hoe je een betaald thema kunt installeren en gebruiken voor de mensen die toch kiezen voor deze optie.

Gratis thema kiezen en installeren

Wanneer WordPress wordt geïnstalleerd zie je direct dat het nieuwste thema van WordPress actief is. Hieronder zie je het thema “Twenty Eighteen” van WordPress. Misschien heb jij zelfs al een nieuwere versie, Twenty Nineteen bijvoorbeeld.

Het design van je website is als de kleding van je bedrijf. Het zegt wat over wat je bedrijf doet en wat het belangrijk vindt. We moeten dus goed nadenken over de look&feel, de typografie (welke lettertypes je gebruikt), de indeling en de mate van controle over je design.

Het kiezen van een thema is aan de ene kant een hele belangrijke beslissing, maar eigenlijk ook helemaal niet.

Het is belangrijk omdat het een grote impact heeft op je site. Het verandert letterlijk hoe je website eruit ziet en soms zelfs hoe je website werkt.

Aan de andere kant is het design niet het belangrijkste van je website. Het belangrijkste is de content, oftewel de teksten die op je site te lezen zijn.

Het kiezen van een thema vind ik zelf altijd het leukste van het bouwen van een website, maar het is ook het punt waarop ik kan verdwalen in alle mogelijkheden en veel teveel tijd spendeer aan kiezen welk thema ik wil.

Het risico is ook nog eens dat het thema er aan de voorkant super uit ziet, maar het aan de achterkant een nachtmerrie is om mee aan de slag te gaan. Elk thema werkt anders.

Bij de één krijg je een enorme lijst met extra opties, bij de ander moet je kiezen voor het installeren van demo-content en deze content aanpassen, bij weer een ander moet je werken met een pagebuilder. Elke optie heeft zo zijn voor- en nadelen.

In deze cursus gaan we werken met een pagebuilder, omdat ik hier altijd veel vrijheid in ervaar en het toch makkelijk werkt.

Maar, eerst terug naar het kiezen en installeren van een thema.

Nadat je een thema hebt gekozen gaan we verder met de installatie.

Ga in je WordPress installatie naar Weergave en klik op Thema’s. Klik op nieuwe toevoegen, vul in het zoekveld de naam van je gekozen thema in en klik op installeer en vervolgens op activeer.

Het instellen van een gratis WordPress thema

Dat was het voor het installeren en instellen van een thema. In het volgende hoofdstuk gaan we aan de slag met plugins en daarna gaan we de website vullen en echt aan de slag met jouw eigen content.