Module 5: WordPress plugins

We zijn weer een stapje verder :-] In de vorige module heb je het thema geïnstalleerd wat je graag wil gebruiken en nu zijn we klaar om aan de slag te gaan met plugins. In deze module gaan we de volgende onderwerpen bespreken:

– Plugins, wat zijn het en wat kan je ermee?
– Basis plugins installeren op je website.
– De juiste plugins kiezen voor gewenste functionaliteiten.

Plugins, wat zijn het en wat kan je ermee?

WordPress plugins zijn kleine stukjes software die de functionaliteit van je WordPress site verder uitbreiden. Omdat elke WordPress gebruiker andere behoeftes en wensen heeft, zijn deze functionaliteiten niet in de kern van WordPress inbegrepen.

De meeste WordPress gebruikers hebben weinig of zelfs geen plugins nodig, anderen maken er juist heel veel gebruik van. Er is werkelijk overal een plugin voor te vinden: plugins die comment spam voorkomen, plugins waarmee je Google Maps in je WordPress website kunt integreren, rating systemen, social media plugins, SEO plugins, enzovoorts.

Een Plugin is een op zichzelf staand programma, code of script dat je kunt toevoegen aan de blog of website. Plugins worden over het algemeen gemaakt om de standaard functionaliteiten van de website uit te breiden. Plugins kunnen door iedereen gemaakt worden en zijn beschikbaar via de ‘Plugins’ module in het navigatiemenu, er zijn tienduizenden plugins te downloaden en daardoor is er voor elke wens wel een oplossing.

Basis plugins installeren op je website

Opdracht: Installeer 3 plugins, Contact Form 7, WordPress SEO by Yoast en Akismet. Akismet staat al in je plugins en hoef je alleen maar te activeren.

De juiste plugins kiezen voor gewenste functionaliteiten

Maar wat nou als je een andere functionaliteit wil toevoegen aan je site. Hoe pak je dat aan?

Voor elke functionaliteit zijn tientallen, soms wel honderden, plugins te vinden. Het is daarom slim om naar een aantal dingen te kijken voor je een plugin installeert.

De makkelijkste manier is om via google op zoek te gaan naar de juiste plugins. Stel je wilt een plugin installeren om social media buttons te tonen op je website. Zoek via Google dan bijvoorbeeld op best social media button WordPress plugin‘. Scan een paar pagina’s en kies de plugin die jou het meest aanspreekt. Vul de naam van de plugin in het zoekveld in en installeer de plugin. Ik kijk zelf altijd even hoe vaak een plugin al gedownload is en hoeveel reviews hij al heeft gekregen. Zijn dat er ontzettend weinig, dan kies ik liever een andere plugin. Meestal betekent dit dat de support ook niet heel goed is.

Wanneer je een plugin hebt geïnstalleerd zie je vaak een nieuw menu item in je menu tevoorschijn komen. Is dit niet het geval, dan zul je in de plugin lijst een knopje met instellingen vinden onder de naam van de plugin.

Opdracht: Installeer minimaal 2 extra plugins die je denkt nodig te gaan hebben op je website. Denk aan bijvoorbeeld een social media plugin.