Van highs en lows naar een steady business

VAN HIGHS EN LOWS NAAR EEN STEADY BUSINESS

Met een bedrijf wat bijna 10 jaar bestaat heb ik de nodige highs and lows gekend in mijn ondernemers carrière. Van maanden waarin ik van gekkigheid niet wist wat ik met al mijn klanten aan moest, naar maanden waarin ik letterlijk niet meer dan €10 verdiende (I confess, this happened again last July). Yes, dat lees je goed. Voor veel ondernemers is het verdienen van een stabiel inkomen een ontzettende uitdaging. Zeker als je, net als ik, werkt met kortlopende projecten.

In de maanden dat ik overliep van de opdrachten huurde ik extra handjes in, breidde ik mijn bedrijf uit en maakte ik beslissingen vanuit de overvloed mindset. Opvallend genoeg waren dat vaak de acties die ervoor zorgden dat ik de maanden daarna in de tekort mindset schoot, want al die nieuwe verplichtingen moesten wel betaald worden. Herkenbaar much?

Hoe kan het toch dat we in die highs and lows blijven steken?

Eén van de belangrijkste redenen is onze mindset én de manier waarop we onbewust door onze omgeving worden beïnvloed.

De situatie: Alles begint met die ene klant. Die klant die je blij maakt, die je het gevoel geeft dat je goed bent in je werk en die dankbaar is voor je diensten/producten. Je voelt je trots, dankbaar en hebt opeens een nieuwe energie om aan de slag te gaan met je bedrijf (You know the energy right?). Je duikt in de marketing van je bedrijf, vol positieve energie en kunt opeens zonder problemen en vol enthousiasme aan iedereen vertellen over jouw geweldige bedrijf. Resultaat. De opdrachten/bestellingen stromen binnen. Je gaat keihard aan het werk om te voldoen aan de grote vraag, werkt in de avonden en weekenden door en de lichte energie die om je heen hing verandert langzaam in een zware stroperige energie waar je je doorheen moet duwen. Je krijgt steeds minder zin om aan het werk te gaan, maakt fouten en raakt je zelfvertrouwen kwijt. Je levert je producten/diensten en wil alleen nog maar slapen. Resultaat? Je business kakt in en je omzet daalt naar de rode cijfers. Een paar weken heb je nergens zin in, vergeet je actief te zijn op social media en komt er geen enkele klant binnen. Na die paar weken voel je je uitgerust genoeg om met moeite een nieuwe klant binnen te slepen en je geeft je volle kunnen aan deze nieuwe bestelling/dit nieuwe project. Je over-geeft en de klant is razend enthousiast. De klant maakt je blij, geeft je het gevoel dat je goed bent in je werk en is dankbaar voor je diensten/producten en je duikt weer in de nieuwe energie.

Gevolg? Je bent de rest van je leven aan het vechten om de balans te vinden.

Deze situatie heb ik zeker 9 jaar vol gehouden, 9 jaren waarin ik weken de nacht door werkte, high van de energie en 9 jaren waarin ik weken niet van de bank kon komen om aan een project te werken.

Tot ik het geheim ontdekte achter balans. ALLES komt neer op self-care en luisteren naar je lichaam.

Als je net als ik ben, dan zeg je in de momenten dat het goed loopt JA tegen elke klant/bestelling en ga je er ook direct mee aan de slag. Maar wat nou als je tegen die klant/bestelling zou kunnen zeggen ‘je bent welkom, maar ik kan pas over een week (of twee weken, of vier) voor je aan de slag, want mijn agenda is nu vol.’.

Ik hoor je denken ‘ja maaaaaar, straks gaan ze naar iemand anders.’. Of ‘ja maaaaaar, ik heb die klant nodig’. Hallo tekort mindset! Zie je wat je hier doet? Op de momenten dat het goed gaat, schiet je automatisch terug in de tekort mindset, door te denken dat als je nu niet accepteert, je klanten kwijt raakt, je niet genoeg gaat verdienen en je dus straks weer geen omzet hebt. Drie keer raden wat er gaat gebeuren. Yes, je valt terug in de low.

Oke, ik hoor je, maar hoe kom ik hieruit?

Dat zal ik je vertellen. Het is namelijk heel simpel én ik denk dat je het stiekem al wel door hebt na mijn tekst hierboven. The key is in the balance.

Het is oké om nee te zeggen. Het is oké om uit te stellen en je aan je planning te houden. Het is oké om voor jezelf te kiezen. Op het moment dat jij aan jezelf gaat denken en die rust momenten al inplant voordat je ze echt nodig hebt, zul je zien dat je automatisch in de overvloed mindset blijft hangen. Nee, ik zeg nu niet dat er nooit meer lows zullen komen, maar ze zullen minder heftig zijn. Er minder inhakken en er niet meer voor zorgen dat je nog maar €10 verdient in een maand tijd.

Begin met aan jezelf te denken. En maak een planning.

Zo werk ik op maandag alleen maar AAN mijn bedrijf. Ik werk aan mijn plannen voor mijn master social media strategie (work in progress), volg masterclasses, heb contact met mijn business buddies en ik schrijf. Ik schrijf hele schriften vol met nieuwe ideeën en plannen.

Op dinsdag tot en met donderdag werk ik IN mijn bedrijf, werk ik aan projecten, bel ik met klanten, plan ik afspraken in enz, enz. Voel ik het een dagje niet? Dan ga ik niet geforceerd aan het werk, maar zet ik mijn computer uit en ga ik op de bank. Vaak voel ik dan ‘s avonds of de volgende dag opeens heel erg de inspiratie stromen en rond ik projecten opeens in razend tempo af.

Op vrijdag pak ik vaak een moment voor mezelf, even geen werk, maar de ochtend genieten van een leeg huis met een goed boek en een lekker muziekje. Self-care it is. Deze self-care dag zorgt er trouwens voor dat ik op zaterdag of zondag vaak opeens een stroom voel voor een bepaalde project, of een bepaalde klant en eindig ik vaak binnen een paar uur met een moeiteloos afgerond project op de bank. (of zoals vandaag, met deze moeiteloos geschreven blog)

Luister naar je lichaam en gun jezelf de balans. Werk niet omdat je MOET werken, maar werk omdat je zin hebt en de inspiratie voelt voor dat ene project of die ene klant. En ja, soms heb je nou eenmaal een project waar je aan ‘MOET’ werken. Dat is oké. Doordat je nu niet meer als een bikkel op al je projecten/producten aan het door stampen bent, zal dat ‘moetje’ een stuk minder zwaar aanvoelen.

Je bent met een reden ondernemer geworden. Waarschijnlijk omdat je verlangde naar vrijheid, je eigen tijd indelen, werken waar en wanneer jij dat wilt. Right? Maak die belofte aan jezelf waar!

Ontvang mijn nieuwste blogs automatisch in je inbox!

Laat je naam en e-mailadres achter en ontvang mijn inspiratie in je mailbox.

27 reacties op “Van highs en lows naar een steady business”

 1. Mooie blog. Eigen ondernemer zijn is pittig en hard werken, maar lijkt mij geweldig. Naast mijn fulltime baan doe ik hobbymatig aan lifestyleshoots en bloggen. Het is geen werk, maar toch een vorm van werken. Lijkt mij geweldig als ik hiervan kan rondkomen, maar dat is niet het geval en daarom houd ik het lekker bij hobby’s. Wat je zelf ook zegt: luister naar je lichaam en gun jezelf de balans.

  1. Mooie hobby! En respect dat je het naast een fulltime baan doet, ook al is het een hobby, er gaat veel tijd in zitten.

 2. Ik had een eigen bedrijf en die heette Balans, haha maar ook ik vond het lastig om dit te hebben in mijn werk. De ene keer had ik zoveel cliënten en dan weer weinig. Nu met bloggen en mijn werk aan een verenigingsblad en studie plan ik goed in, waardoor ik niet blij hangen in een van de drie wat ik moet doen. Duidelijk en helder artikel.

   1. ik werkte als gewichtsconsulent en er was zo veel concurrenten, dat ik er op een gegeven moment zo geen puf meer voor had, jammer, maar het opende weer nieuwe dieren voor me.

 3. Ik herken het veel doen en weinig doen, en hoe het een tot het ander leidt. Balans is inderdaad belangrijk en het is goed om te lezen hoe jij hier je weg in hebt gevonden. Voor mij is het tijd om weer met mijn planning aan de slag te gaan, zodat ik mijn activiteiten meer zelf in de hand heb.

 4. Mooie blog waar ik echt iets mee moet gaan doen. Ik heb best moeite met het vinden van een balans tussen mijn job, blog, relatie, sporten etc. Ik ben nog steeds zoekende hoe ik dit het beste kan doen maar self-care is alvast een hele goede.

  1. Alles begint met self-care, heel stoer dat je ermee aan de slag wil! Tip, begin met jezelf kleine dingen te gunnen. Even lekker douchen, een cadeautje voor jezelf, een afspraak afzeggen omdat je liever even alleen bent. Het is oké om eerst aan jezelf te denken, meer dan oké zelfs <3

 5. Juist om meer balans te krijgen, ben ik minder gaan werken. Ik heb gelukkig die luxe ook dat ik dat kan doen en merk er ook de voordelen van en dat ik daardoor ook weer meer innerlijke rust heb.

  1. Super beslissing! Ik werk zelf tegenwoordig ook veel minder uren en krijg daardoor zoveel meer gedaan. Balans is zo belangrijk!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Van highs en lows naar een steady business

door wendyvenema tijd om te lezen: 5 min
27